Sandpapper

På denna sida hittar du vårt stora urval av kategorier inom sandpapper för varje slipuppgift. Vi brinner för att sälja sandpapper! Därför har vi Nordens största utbud av högkvalitativt sandpapper för alla slipuppgifter, så att du med säkerhet kan hitta det som uppfyller dina behov.

 

Sandpapper av högsta kvalitet

På Carls.nu har vi en enorm kunskap om sandpapper och slipmaterial. Vi har Nordens bredaste sortiment av sandpapper för alla branscher och vi expanderar ständigt. Dessutom är vi de enda i Skandinavien som erbjuder slipband efter specialmått. För dig innebär det att du kan vara säker på att få ett slipband som passar precis till din arbetsuppgift – oavsett om du är privatperson eller företagskund.

 

Alla ska ha tillgång till bra slipmaterial, och ha de bästa förutsättningarna för ett bra sliparbete. Därför kan du, oavsett om du är privat-, institutionell eller företagskund, köpa sandpapper i professionel kvalitet, hos oss. Alla är välkomna i vår webbutik och vi har slipmaterial för alla typer av uppgifter. Vi säljer vårt sandpapper i större kvantiteter, typiskt från 25 stycken och uppåt, detta för att kunna ge alla våra kunder förmånliga grossistpriser. Det kan vara ett stort antal för en vanlig hobbyanvändare, men vi har valt denna lösning för att kunna ge dig de bästa priserna på produkter som annars skulle bli rejält dyra med tanke på den höga kvaliteten.

 

Sandpappersnördar med en jättekunskap och vi delar gärna med oss 

Du kan alltid kontakta oss för kompetenta råd och vägledning inför ditt kommande slipprojekt, så hjälper ska vi hjälpa dig köpa rätt slippapper, verktyg eller slipmaskin.

 

Många är vana att köpa sitt sandpapper i byggmarknader eftersom de inte vet att det finns på nätet och i alla möjliga upplagor. Men i byggmarknaden hittar du oftast bara ett mycket litet urval, i förhållande till vad vi kan erbjuda dig, här i webbshoppen. Dessutom har byggmarknaderna ofta bara en liten kunskap om användningen av sandpapper, medan det för oss är vår specialitet. Så tveka inte att fråga oss om råd.

 

Vår nisch och primärprodukt är sandpapper och alla varianter som finns av det. Carl Agerup Præst, som har startat denna webbshop, har förhandlat och sysslat med sandpapper sedan 1997 och har under den perioden byggt upp en kolossal kunskap om sliputrustning i allmänhet. Sandpapper och slipmaskiner är en värld för sig och det finns en uppsjö av produkter för alla möjliga ändamål, och vi kan leverera de flesta till dig, inom ganska få dagar.

 

Om du till exempel har en gammal slipmaskin som använder några väldigt speciella slipband som inte finns på byggmarknaden, så kan vi tillverka slipband på specialmått, inget behov av att kassera maskinen. Eller kräver ditt slipprojekt ett slipband med en särskilt mjuk och smidig rygg eller någon stark smärgelduk, slipplattor med kraftig beläggning, eller slipskivor med kardborre, utan kardborre, med hål, utan hål, sandpapper för våtslipning eller självhäftande, ja listan är lång. Då har vi det, eller kan skaffa det.

Vi säljer sandpapper till såväl privatkunder som hobbysvarvare, hobbysnickare och gör-det-själv-män och företagskunder, såsom stora byggvaruhus, möbelfabriker, golvslipare, målare, bilpolerarföretag, gitarrbyggare, knivslipare och mycket mer. Ingen är för stor eller för liten för att handla i vår webbshop.

 

Våra populäraste kategorier inom slippapper 

  • Våtslippapper
  • Sandpapper till metall
  • Slipskivor till vinkelslip
  • Festool Sandpapper 
  • Slipskivor till betong
  • Slippapper till excenterslip ø125
  • Slippapper till excenterslip ø150
  • Kapskivor till vinkelslip 
  • Sandpapper till giraffslip
  • Slipband till bandputs
  • Sandpapper till planslip
  • Vattenslippapper till excenterslip
  • Slipband till golvslibp
  • Slipnät till rondellslip
  • Sandpapper till trekantsslip

 

Vad är sandpapper ?

Sandpapper, även kallat slippapper, är ett slipmedel som används för att jämna ut repor, släta och förbereda ytor. De allra flesta av oss har bekantat oss med sandpapper, i större eller mindre grad, men det är få som känner till alla de många olika utgåvorna det finns och hur många syften sandpapper faktiskt tjänar.

 

Sandpapper finns i nästan alla hushåll, och är gör-det-själv-typens och hantverkarens bästa vän när det kommer till att renovera gamla möbler, slipa paneler i huset, förbereda inför målning, slipa och polera bilar, ordna båten, fixa golv och mycket mer.

 

Sandpapprets historia

Den första registrerade användningen av sandpapper var faktiskt långt tillbaka i 1:a århundradet i Kina. Då krossade de snäckor, frön och sand som de sedan band till pergamentpapper med naturgummi. Likaså använde man rått hajskinn och andra djurskinn med rå yta.

Senare kommer sandpapper med sandkorn, vilket, som ordet antyde,r är papper med sandkorn, som används helt fram till 1920.

1920 uppfann sedan 3M sandpapper med kiselkarbidkorn, som är ett av de slippapper vi använder än idag. Det innovativa med 3M:s nya sandpapper var underlagsmaterial av canvas och en yta med vattenfast lim, som kallas Wet & Dry sandpapper. Denna uppfinning tillåter plötslig användning av vatten i slipprocessen. Vattnet fungerar som ett smörjmedel som för bort dammpartiklarna och man undviker därigenom tillstoppning av gruset, även kallat clogging.

"Visste du att 95% av allt sandpapper som säljs på carls.nu, också kan användas som vattenslippapper?"

- Det gjorde du kanske inte, men det gör du nu

Denna korntyp av kiselkarbid har gjort att sandpapper, idag, är mindre primitivt. Ändå borde det faktiskt inte alls heta sandpapper, utan istället bara slippapper. Ytan består inte längre av sandkorn eller flinta, som den troligen närmare var. Idag ersätts det av andra och mycket mer användbara slipmedel, såsom aluminiumoxid (som är det mest använda, det rödbruna sandpappret) zirkoniumoxid, (typiskt blått), keramiska korn (ofta lila) eller kiselkarbidkorn (typiskt svarta) , som 3M var först med.

 

Sandpapprets uppbyggnad

Sandpapper består i princip av antingen papper eller duk som underlagsmaterial, sedan utstrött slipkorn, följt av ett täckskikt (harts) för att försegla kornen.  

 

Bra priser på sandpapper 

Hos oss hittar du endast sandpapper i toppkvalitet från egen import. Majoriteten av det sandpapper vi säljer är från märkena Deerfoss, Jöst och Nastroflex. Vi är de enda som säljer dessa kvalitetsmärken i Sverige. Och just kvalitet är mycket viktigt för oss. Slippappret du hittar hos oss är "toppen av poppen", det är till dig som vill ha det bästa och därmed också det bästa resultatet. Som man säger, med rätt verktyg är halva jobbet gjort.  Men vi vill att du ska kunna få kvalitet utan att behöva betala en förmögenhet. Därför köper vi stora mängder så att du kan få kvalitet till grossistpriser även om du är privatperson. Dessutom erbjuder vi några enormt bra volymrabatter, så när du köper mer, sparar du mer och det är rabatter som slår till. 

 

Hitta rätt sandpapper till ditt slipjobb  

Sandpapper, även kallat slippapper, är ett slipmedel som används för att jämna ut repor, släta och förbereda ytor. Sandpapper används för ett hav av olika ändamål och används i många olika branscher. De flesta känner till det från att slipa trä, men det används också flitigt för t.ex. slipning och polering av metall, betong, glas, horn, sten, lack, gelcoat och mycket mer. På Carls.nu är vi specialiserade på alla typer av sandpapper för alla behov och slipmaskiner.

 

 

Vilken slags sandpapper ska jag välja?

Sandpapper är gör-det-själv-typens och hantverkarens bästa vän. Det är bl.a. oumbärligt när man ska renovera gamla möbler, slipa paneler i huset, förbereda inför målning, slipa och polera bilar, förbereda båten, fixa golv, slipa knivar och mycket, mycket mer. 

 Det är dock inte helt utan betydelse vilken typ av sandpapper du väljer för olika typer av arbeten. Nedan kan du läsa mer om de olika typerna av sandpapper som du kan hitta på Carls.nu.

 

Sandpapper: Kornstorlek

En viktig del av sandpapper är kornstorleken. Kornstorleken indikerar hur grovt sandpappret är och här gäller att ju lägre siffra desto grövre sandpapper, P24 är väldigt grovt, men P6000 är ultrafint. Det vill säga, om du ska få ett fint resultat, välj sandpapper med hög kornstorlek och behöver du en grövre slipning,ska du ha en låg kornstorlek.

Står du inför ett större slipjobb är det en god idé att välja en låg kornstorlek och sedan arbeta dig upp till en högre storlek, på så sätt jobbar du dig fram korrekt och får bästa resultat.

De flesta av våra slipmaterial här i Norden och Europa är definierade enligt FEPA-normen, där kornstorleken anges med "P" framför kornstorleksnumret. På så sätt vet du alltid om det är samma grovhet som du brukar använda.

När du börjar med sandpapper kan du börja med kornstorlekarna nedan. 

 

Vilken kornstorlek till slipning av trä?

  • Grovslipning: P40-60-80

 

  • Mellanslipning: P100-120-150-180

 

  • Finslipning: P240-320-400

 

Vilken kornstorlek till lack och färg?

  • Slipning av gammal färg: P40-60-80

 

  • Mellanslipning av färg: P100-120-150-180

 

  • Fin – och mellanslipning av klarlack: P240-320-400

 

Vilken kornstorlek till järn och metall?

  • Grovslipning: P40-60-80

 

  • Mellanslipning: P100-120-150-180

 

  • Finslipning: P240-320-400

 

 

Sandpapper: Korntyp

Förutom kornstorlek spelar korntypen också roll för vilket sandpapper du väljer. Nedan kan du läsa om hur de olika typerna används. 

  • Aluminiumoxid (oftast röda): Till slipning av trä, plast, färg och komposit samt finslipning av metall.
  • Siliciumcarbid (ofta svarta): Till finslipning av alla typer av lack, samt organiska ytor som sten och betong.
  • Zirkoniumoxid (ofta blå): Typiskt till allroundslipning av metall. Används även för slipning av trägolv.
  • Keramiska korn (ofte röda eller lila): Till metallslipning vid hög temperatur, samt slipning av kolfiber, kevlar och liknande produkter.

 

Sandpapper: Ryggmaterial

 Ryggmaterialet, även kallat baksidan, är den produkt som slipkornen fästs på. Den finns i flera olika typer: 

  • Sandpapper med canvas/bomullsrygg
  • Sandpapper med polyesterförstärkt bomullsrygg
  • Sandpapper med klassisk pappersrygg
  • Sandpapper med PE-folie/film
  • Sandpapper med nylon/non-woven
  • Sandpapper med skumrygg

 

Sandpapper: Former

Formen på ditt sandpapper beror till stor del på vilken maskin du ska använda. Hos oss hittar du sandpapper i följande former: 

  • Sandpapper i ark
  • Sandpapper i rullar
  • Sandpappersrondeller och skivor
  • Slipband
  • Sliphölster
  • Slipsvamp
  • Vattenslippapper
  • Smärgelduk

 

Sandpapper: Häftning

När man pratar om häftning inom sandpapper så pratar man om vad som gör att sandpappret fastnar på till exempel en slipmaskin, handslipdyna eller handslipblock. Det är vanligtvis bara sliprondellerr, slipark och några få sliprullar som har en häftning på ryggen. Detta är antingen lim eller kardborre. Vi har båda, men det mest använda idag är helt klart kardborre. Det finns inte mycket sandpapper som fästs med lim, det är en lite gammaldags metod. Kardborreryggen finns i många kvaliteter, men hos oss betyder det väldigt mycket att kardborren är extra stark och slitstark, det är fruktansvärt irriterande att stå och jobba med sliprondeller som bara flyger av mitt i slipningen. Enda gången det är okej är när sandpappret är förbrukat, då börjar ryggen naturligt ge efter.

 

  

Billigt sandpapper

Våra märken inom sandpapper är kvalitetsmärken. Det är inte alla kända märken då dessa ofta kräver ett högre pris, på grund av sitt välkända namn. Vi har ett väldigt litet urval av dessa, t.ex. Mirka och 3M. Istället säljer vi från kvalitetsmärken som Deerfos och Cool Abrasives, som är kommande namn där du verkligen får något för pengarna. Med känsla för bra merchandising, bred branschförståelse, rätt inköpsstrategi och egen privat label har vi lyckats skapa billigt sandpapper i toppkvalitet, tillgängligt för alla. Därför är vi några av de enda i Norden som kan sälja slipmaterial av högsta kvalitet till grossistpriser – det är vi stolta över.